Lapsesi viedään sinulta

Lapsesi viedään sinulta

perjantai 31. tammikuuta 2014

7. Kertomuksia, järkyttäviä videoita pakkohuostaanotoista



Sisältö:
1. Oulun kaksospoikien tapaus, Janus Putkonen (29.1. -14)
2.

....................
                           Tiedote, kesä 2015

        Kaksoispojat ovat vihdoinkin päässeet kotiin! 
..................
1. Oulun kaksospoikien tapaus - Kuhelan perheen tragedia 


28.1.2014, Verkkomedia.org
Toimittaja: Janus Putkonen

Oulun kaksospoikien poliisikohtelusta syntyi tammikuussa skandaali, jonka jälkeen perheen yhteydenpitoa poikiin on ''rajoitettu rankasti''. Viranomaisten väkivaltainen tarttuminen poikiin ei tapahtunut vain tuolloin, kuten nyt julkaistu video osoittaa. Verkkomedian haastattelussa perheen isä ja tukihenkilö.

Katso uusi video: Oulun kaksospojat toistuvasti viranomaisten riepottelussa - Lue myös isän haastattelu!
Kurhelan perheen kohtalo on noussut keskipisteeseen Suomen lastensuojeluun liittyvässä keskustelussa. Verkkomedia toi julkisuuteen tammikuun alussa runsaasti huomiota keränneen huostaanottovideon ja uutisen, jossa Kurhelan kaksospojat viedään viranomaisten toimesta järkyttävällä tavalla pois kotoaan vanhempien ja perheen muiden lasten keskeltä.
Uutinen (VM 6.1.2014) on luettu noin 230 000 kertaa ja videota on katsottu tammikuun aikana Youtubessa reilut 400 000 kertaa:
Ikävä kyllä muutama viikko sitten videolta näkemämme viranomaisten voimatoimi ei ollut ainoa perheen kokema vastaavan kaltainen tapahtuma.
Perheen vanhemmat tallensivat videolle myös toisen karmaisevan tilanteen, jossa voimatoimiin ryhtyen sosiaalitoimen päivystävä henkilökunta raahasi vastustelevan pojan ajoneuvoon ja kuljetti sijoituspaikkaansa. Tilanne tapahtui 16.9.2013 ja sitä edelsi poikien karkaaminen kotiinsa heille osoitetusta "Onnelan" sijoituspaikasta.

Kaksospoikien vanhemmat Ritva ja Jan-Erik Kurhela. Kuvakaappaus Ps:n uutisartikkelin videosta.

Perheen isää on vaadittu olemaan julkaisematta nyt Youtubeen ladattua videota. Myös Verkkomediaa on parjattu kovasanaisesti valtamedian ja viranomaisten toimesta kun edellinen video levitettiin yleiseen tietoisuuteen. Videon julkaisun jälkeen tammikuun aikana perheen yhteydenpitoa kaksospoikiin on myös rajoitettu "rankimmalla tavalla", ja nyt myös muita lapsia uhataan viedä perheensä parista.
Perheen vaikea nykytilanne siis tarkoittaa, että toiveestamme huolimatta edellisen videon keräämä runsas julkisuus ei ole onnistunut ainakaan toistaiseksi ratkaisemaan Kurhelan perheen hankalaa tilannetta. Perheen mukaan julkisuus on kuitenkin auttanut heitä valtavasti heidän taistellessan lastensa puolesta.
Haastattelimme Jan-Erik Kurhelan, kaksospoikien isän, joka kertoi Verkkomedialle, että kaksospoikien kohtelu on aiheuttanut perheessä yleistä pahoinvointia ja että painajaiset sekä unettomuus vaivaavat lapsia. Perhe on jätetty yksin ahdinkoon ilman ammattiauttajia. Isän haastattelu julkaistaan alla kokonaisuudessaan.
Verkkomedialle tilannetta kommentoinut ja videot nettiin ladannut tukihenkilö Tuomas Pellonperän kertoo Kurhelan perheen tarvitsevan edelleen kaikkea mahdollista tukea.

Päivitys: Sosiaalitoimen työntekijän toiminnan kyseenalaistamiseksi on avattu myös adressi, mutta adressi poistettiin 28.1. adressit.com -sivuston ylläpidon toimesta.
Päivitys 29.1. klo 18:15 - Lue myös:

Katso uusi video lasten kokemasta viranomaiskohtelusta Oulussa:
Videon linkki: http://www.youtube.com/watch?v=ePPkYcxU11M

Verkkomedian haastattelussa perheen isä Jan-Erik Kurhela
Millaiset tapahtumat edelsivät videolla nähtyä tilannetta? Oliko teille annettu selkeä käsitys ja perustelut siitä miksi huostaanotto tehtiin? Vietiinkö molemmat pojat ja miten tilanne sitten eteni? Annettiinko vanhemmille aikaa tai mahdollisuutta valmistella lasta/lapsia tilanteeseen? Kiirehtivätkö viranomaiset ratkaisuissaan?
Jan-Erik Kurhela: Pojat haettiin kotoa tapahtumahetkellä siksi, että olivat ikävän vuoksi karanneet koulusta kotiin tapaamaan sisaruksia ja vanhempia. Kun sossut tulivat hakemaan poikia, he ilmoittivat ensimmäisenä, että heillä on kiire ja haku pitää tapahtua nopeasti.
Kun pojat eivät meinanneet lähteä päivystävien sossujen mukaan, olivat sossut viemässä ensin toista ja myöhemmin olisivat tulleet hakemaan toisenkin pojan, koska toinen lähti sossuja karkuun läheiseen metsään. Yritimme ehdottaa, että pojille annettaisiin hieman enemmän aikaa lähtemiseen ja hakisivat molemmat pojat myöhemmin, mutta se ei ollut edes vaihtoehto sossuille, eikä näin ollen annettu minkäänlaista mahdollisuutta valmistella poikia tilanteeseen.
Viranomaisille merkitsi todellakin vain kiire tilanteessa, joka näkyy videollakin heidän asenteesta.
Verkkomedia: Millainen viranomaistoiminta olisi mielestänne ollut oikeutettua? Onko poika puhunut kokemuksistaan koskien automatkaa ja sen jälkeistä tilannetta?
Jan-Erik Kurhela: Olisimme halunneet nähdä tilanteessa sellaista viranomaistoimintaa, jossa olisi mietitty yhdessä tapaa, jolla lapset viedään takaisin "epäonnelaan" ilman minkäänlaista väkivaltaa, lapsen edun mukaisesti.
Lapselle olisi pitänyt antaa lähtemiseen riittävästi aikaa, että olisi myös ehditty puhua pojille tilanteesta ja valmistella lähtöä huolellisesti. Näin oltaisiin vältytty ikävältä tilanteelta, joka nyt ikuistettiin videolle.
Pojat ovat puhuneet automatkasta, että heitä olisi pidetty voimakkaasti kiinni, mutta sen jälkeisestä tilanteesta eivät ole puhuneet vaan mielellään ovat halunneet unohtaa vaikenemalla.
Verkkomedia: Miten olette käsitelleet videoilla nähtyjä tapahtumia perheen kesken, oletteko saaneet ulkopuolista apua? Onko tapahtumat vaikuttaneet perheenne muiden lasten turvallisuuden tunteeseen? Jos oireita on ollut, millaisia?
Jan-Erik Kurhela: Videota ei ole näytetty lapsille, vaikka he ovat sillä hetkellä tilannetta seuranneetkin vierestä. Lapset ovat itse myöhemmin ottaneet tilanteen esiin ja sitä on käsitelty puhumalla niinkuin myös koulussa ovat puhuneet todella paljon asiasta. Ulkopuolista apua emme sen kummemmin ole saaneet.
Tapahtumat ovat vaikuttaneet muiden lasten turvallisuuden tunteeseen siten, että yöllä ovat itkeneet, nähneet pahoja unia ja sanoneet pelkäävänsä, että heidätkin tullaan hakemaan. 4-vuotias poikamme ei uskalla alkaa tapahtumien jälkeen nukkumaan, ilman että aikuinen on vieressä tai lähellä, kun pelkää, että joku tulee kotiimme.
Verkkomedia: Miten kaksospoikanne voivat tänään ja mikä on heidän nykyinen tilanteensa? Onko muita lapsia uhattu myös huostaanotolla ja miksi vain pojat vietiin perheestä? Oletteko saaneet perusteluja ja mikä on oikeudellinen tilanteenne?
Jan-Erik Kurhela: Tämänhetkisestä kaksospoikien tilanteesta emme paljon tiedä, kun yhteydenpitoa on rajoitettu videon julkaisun jälkeen rankimmalla mahdollisella tavalla.
Emme saa olla poikiin yhteydessä kuin valvotusti tavata "epäonnelan" tiloissa tiistaina ja torstaina 2 tuntia. Pojilta on otettu heidän omat puhelimet pois, tabletti on otettu pois, kouluun eivät ole päässeet videon julkaisun jälkeen eikä minkäänlaista mahdollisuutta ole kotilomiin.
Pojille on soiteltu ja niillä tuntuu olevan nyt todella ankeat oltavat. Muitakin lapsia on uhattu huostaanotolla, kun ovat myöhästelleet koulusta ja läksyjä ollut tekemättä.
Poissaolot ovat osittain myös vääristelty näyttämään todella rajuilta ja pojat vietiin pois siksi, että tukiperheäiti Annikki Vanhala teki isästä pahoinpitelyilmoituksen, johon myöhemmin on tullut poliisitutkinnan jälkeen syyttämättäjättämispäätös.
Perustelut ovat muuttuneet useaan otteeseen. Tilanne on tällä hetkellä se, että sekä pojat, että vanhin tyttäremme on huostaanotettu hallinto-oikeuden päätöksellä.
Verkkomedia: Onko saamanne kattava julkisuus auttanut tilannetta, ja millaisia kokemuksia perheenne on saanut ulostulostaan?
Jan-Erik Kurhela: Julkisuudesta on ollut valtava apu, koska näyttää siltä, ettei oikeutta ala muulla keinolla saamaan kuin julkisuudella. Tukijoita on tullut paljon ja tilanne on herättänyt valtavan määrän keskustelua sosiaalisessa mediassa.


Videoiden julkaisija, tukihenkilö Tuomas Pellonperä kommentoi:
Nyt julkaistussa videossa on taustalla poikien karkureissu kotiinsa. Samalla tavalla, kuin ensimmäisessäkin. Molemmat pojat vietiin ja lasten isä sai pojat lopulta autoon puhumalla. Viranomaiset vetosivat tässä tilanteessa siihen, että heillä on kiire toisaalle, ja siksi ilmeisesti eivät käyttäneet aikaa lasten saamiseksi autoon. Eivät sitä kyllä käyttäneet ensimmäisessäkään videossa:
Viranomaisilla ei ole kiinnipito-oikeutta lapseen. Ei varsinkaan tuolla tavalla, kuten videosta näkyy. Lapsia pitää kohdella hyvin eikä kiire saa olla näissä tilanteissa veruke moiselle toiminnalle. Aikaa pitäisi käyttää niin paljon, kuin lapsi sitä tarvitsee. Lapsen etu, se ei näy lasten saamassa kohtelussa.
Olen myös kuullut, että videonauhan kuvaamisen jälkeen kyseinen sosiaalityöntekijä oli soittanut perheen isälle. Hän oli sanonut, jotta jos tämä julkaisee videoita hänestä, hän pitää huolen siitä, että isä saa syytteen. Näin kävikin ensimmäisen videon jälkeen. Ensin koittivat siis hiljentää perhettä, olisiko syynä ollut se, että tiesivät tehneensä väärin? (Tämä spekulaatio, mutta aiheellinen mielestäni). Sitten nostivat syytteen.
Lisäksi videoiden julkaisu on aiheuttanut sen, että lasten ja vanhempien yhteydenpitoa on rajoitettu entisestään. Ei sekään ole lapsen edun mukaista toimintaa.
Julkaisemisten jälkeen on Kurhelan perhe saanut valtavasti ltukea. He kertovat saaneensa lisää voimia jatkaa taistelua lastensa puolesta. Videoiden julkaiseminen on siis ollut erittäin tärkeää. Tärkeys on tullut huomattua myös julkisuudessa mediahuomion osalta.
Lastensuojelun keskusliitto penää nyt muutoksia lastensuojeluun ja sosiaali- ja terveysministeriöön tuli vauhtia. Julkaisut, kuten olen sanonut, eivät välttämättä ole lapsen edun mukaista juuri sillä hetkellä, mutta kun asioita katsotaan pitkällä aikavälillä, tästä saadaan aikaan keskustelua ja sitä kautta myös muutoksia.
Niin se lasten etu toteutuu ja asiat korjaantuvat. Tämä vaatii työtä, mutta ilman näitä ”herättelyjä” ei mitään olisi tapahtunut. Tästä laitan pääni pantiksi.
Tämä on ainoa tapa näyttää kansalle ja päättäjille, että missä tilassa lastensuojelu ihan oikeasti ja monilta osin maassamme on. Hyvää tehdään paljon, mutta yksikin tällainen ylilyönti, jossa lapsia kohdellaan kaltoin, on aivan liikaa!

Lisätietoa perheen tilanteessa luettavissa:
Perhe kohuvideon takana: Taistelemme pojistamme (Uutissivusto - Perussuomalaiset)
.........................................................................................

1 kommentti:

  1. Sille, joka ei kyseistä tapausta ole aiemmin seurannut, herää kysymys, miksi pojat huostaanotettiin. Se asia jää näissä kirjoituksissa epäselväksi.
    Siis, mitkä olivat perustelut noin äärimmäiselle päätökselle?

    VastaaPoista

Tähän sarakkeeseen voit vapaasti kommentoida kirjoituksia tai toisia kommentteja. Kommenttiasi ei julkaista heti, vaan vasta editoituani sen sivulle. Jollet halua komenttiasi julkaistavan, vaan ainoastaan lähetät viestinä minulle, niin ilmoita se selvästi.